Ajankohtaista
helmi 26

Länsi-Asikkalan tulevaisuusilta 20.3.

Miten Länsi-Asikkalaa tulisi kehittää, jotta se säilyy elinvoimaisena tulevaisuudessakin?  Länsi-Asikkalan kylien yhdistykset ja Päijät-Hämeen Kylät ryhtyivät suunnittelemaan keskustelutilaisuutta koulun säilyttämisen tulevaisuuden edellytysten suhteen, kun kuultiin kunnan säästösuunnitelmista. Länsi-Asikkala käsittää Kurhila-Hillilän, Viitaila-Paakkolan sekä Äinään seudun kylät ja alueella asuu noin 900 ihmistä.

Alue on tunnettu kauniista luonnosta, hyvästä kylähengestä, loistavasta sijainnista sekä aktiivisesta yritys- ja yhdistystoiminnasta. Paikalliset yritykset työllistävät alueella lähes 200 ihmistä. Uusia syntyy nuorten taholta, kuten Äinään palkittu Asikkalan Juustola. Yli kymmenen yhdistystä tuottaa alueelle toimintaa sekä seurakunta ja Wellamo-opisto lisäävät toimintamahdollisuuksia. Alueelle on muuttanut viimeisen kahden vuoden aikana erityisesti nuoria ihmisiä, osa takaisin ja osa uusina, ja lapsia on syntynyt kiitettävästi viimeisenä parina vuotena.  Länsi-Asikkalan koulu on monen muuton taustalla. Ihmiset kaipaavat pieniä, paikallisia kouluja.

Kylät ovat edelleen yhteisöjä, joissa ihmiset elävät, harrastavat ja jossa myös työskentelevät omissa yrityksissä sekä yhä useampi myös etätöiden kautta. Kylät ovat osa asukkaiden identiteettiä, niin vakituisesti kuin kausittain asuvien. 

– On tärkeää, että kylät saavat tarvitsemansa tuen ja resurssit, jotta ne voivat jatkaa elinvoimaisina yhteisöinä tulevaisuudessa, pohtii kyläaktivaattori Tiina Västilä.

Asukkaat toimivat ideoijina, tekijöinä ja kehittäjinä, mutta yhteistyöhön tarvitaan mukaan myös kunta sekä ulkopuolisia resursseja. Alueen kylillä on kullakin omat kyläsuunnitelmansa, ja keskustelutilaisuudessa luodaan pohjaa Länsi-Asikkalan yhteiselle kyläsuunnitelmalle, tahtotilalle ja visiolle siitä, miten koko Länsi-Asikkalan aluetta voidaan parhaiten kehittää tulevaisuudessa. Mitkä asiat lisäävät kylien elinvoimaa ja houkuttelevat uusia asukkaita? 

Länsi-Asikkalan tulevaisuusilta järjestetään keskiviikkona 20.3. klo 18 alkaen Länsi-Asikkalan koulussa. Paikalle toivotaan kaikenikäisiä kyläläisiä, yrittäjiä, yhdistysten edustajia sekä kunnan päättäjiä ja viranhaltijoita. Tilaisuuden juontaa kyläaktivaattori Päijät-Hämeen Kylistä. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu sekä 4H:n järjestämä lapsiparkki ja tekemistä perheen pienimmille.