Ajankohtaista
huhti 09

Urajärvi Päijät-Hämeen Vuoden Kylä 2018

Päijät-Hämeen Vuoden Kylä 2018
Urajärvi, Asikkala

Päijät-Hämeen kylät ry ja Päijät-Hämeen liitto valitsivat yhteistyössä Päijät-Hämeen Vuoden Kylän 2018. Hakijoita Vuoden Kyläksi oli 10 hyvin omalaatuista ja erilaista kylää. Voittaja selvisi vasta neljännellä äänestyskierroksella, joten äänestys oli historiallisen tiukka. Vuoden Kyläksi Päijät-Hämeessä valittiin Urajärvi.

Valitsijaraadin vakuutti yhdistysten ja kylän yhtenäinen ote tekemiseen sekä kylän kehittämiseen. Yhdessä tekeminen heijastuu vahvasti kaikkeen kylän toimintaan. Kylässä on muutama sata asukasta ja väkimäärä kolminkertaistuu kesäasukkaiden myötä. Urajärvi valittiin nyt Päijät-Hämeen Vuoden Kyläksi toistamiseen. Ensimmäinen valinta oli vuonna 2004, mutta kylän toiminta on muuttunut paljon 14 vuodessa.

Ahkera ja monipuolinen kylä
Urajärvi tunnetaan vahvasti Urajärven kartanosta, joka on yksi vanhimmista kartanomuseoista maassamme. Se avasi ovensa yleisölle jo vuonna 1928. Kartanon museotoimintaa pidetään yllä tällä hetkellä Urajärven kartanonystävät ry:n voimalla. Pihapiirissä toimii Urajärven Kartanoteatteri tänä vuonna jo neljättä kautta. Kyläläiset ovat isossa roolissa teatteriproduktiossa, kuten myös kartanon toiminnassa.

Urajärven kylän keskuksena on vanha koulu, joka on nykyään Urajärvenseudun Kouluosuuskunta USKO:n omistuksessa. Tiloja voi vuokrata muun muassa juhla- ja kokouskäyttöön. Urajärvenseudun Kouluosuuskunta USKO:on kuuluu pääasiassa paikallisia yhdistyksiä, kuten Urajärven Nuorisoseura ry, Urajärven Kyläyhdistys ry, Urajärven Metsästysseura ry, Urajärven Maamiesseura ry ja Ilkka Helmisen hirviseurue.

Urajärven kylällä on oma lehti RutaUra, joka julkaistaan kaksi kertaa vuodessa. Lehti on maksuton ja jaetaan alueen jokaiseen kotiin. Tänä vuonna on jo meneillään lehden 15. kausi. Urajärvellä on käytössä mobiilipalvelu, jota käytetään nopeaan tiedottamiseen. Verkostoon kuuluu niin paikallisia asukkaita, kuin kesäasukkaitakin. Mobiilipalvelun kautta viestit, esimerkiksi kylän kokouksista aina koirien katoamisiin, kulkevat nopeasti kyläläisille.

Tapahtumia kylällä järjestetään monipuolisesti pitkin vuotta eri aiheista ja eri ikäisille. Monet tapahtumista pidetään Urajärven kartanon upeissa maisemissa, mutta myös vanha koulu toimii tapahtumien pitopaikkana.

Alueen kehittäminen on kylälle tärkeää. Urajärven kylä on myös mukana omalla panoksellaan 313 kevytväylähankkeessa.

Palkitseminen Kyläkalaasissa 18.8.2018
Päijät-Hämeen Vuoden Kylän palkitseminen tapahtuu uudessa maakunnallisessa kyläjuhlassa: Kyläkalaasissa 18.8.18. Palkinnoksi Vuoden Kylä 2018 saa Päijät-Hämeen kylät ry:n Vuoden Kylä kiertopalkinnon lisäksi Vellamo -viirin Päijät-Hämeen liitolta. Oman muistamisensa tulee ojentamaan myös Asikkalan kunta ja Järvi-Hämeen Osuuspankki.

Päijät-Hämeen Vuoden Kylä 2018 osallistuu valtakunnalliseen Vuoden Kylä -kilpailuun, jonka voittaja julkaistaan valtakunnallisessa kyläjuhlassa Lokaalissa. Lokaali järjestetään tänä vuonna Savonlinnassa syyskuussa.
Lisätietoa:

Päijät-Hämeen kylät ry
www.phkylat.fi
sihteeri@phkylat.fi
0447124208