Kyläkalaasi 2021

Päijät-Hämeen Vuoden Kylää juhlittiin Vääksyssä – tuoreelle kyläkirjalle satoi kiitosta

Vanhan Vääksyn Kyläjuhlaa vietettiin helteisissä ja iloisissa olosuhteissa 11.7.2021 Vääksyn kanavan kupeessa osana Vääksyn kanavan 150-vuotisjuhlia. Kyläjuhlan starttasi Vääksyn tuoreen kyläkirjan paneelikeskustelulla. Keskustelussa kuultiin tarinoitsijoita ja kirjan toteuttamiseen osallistuneita. Kyläkirja on ollut valtava mutta tarpeellinen ponnistus, summasivat panelistit Ina Ruokolainen, Mirja Eskola, Eero Puranen ja Teemu Riihelä. Keskustelussa nousi myös esiin, miten ennen sekä asukkaat että lomalaiset ovat tulleet toimeen vähemmällä mutta yhtälailla on viihdytty Vääksyn kauniissa ympäristössä. Kirjasta löytyy myös esimerkkejä rakennuksista, joiden arvo on ymmärretty vasta purkamisen jälkeen. Tarinoiden keruu on ollut arvokasta työtä ja sille toivottiin myös jatkoa. Eritoten 1960–80 –lukujen taltiointi olisi arvokasta.

Päijät-Hämeen Vuoden Kylä eli Vanhaa Vääksy palkittiin ruhtinaallisesti Päijät-Hämeen Kylien, Päijät-Hämeen liiton, Järvi-Hämeen Osuuspankin, Asikkalan kunnan sekä Anttilanmäen eli viime vuoden voittajan voimin.

Onnittelupuheissa nousi esiin Vanhan Vääksyn pitkäjänteinen luova ja yhteisöllinen kehittämistyö, mutta myös yrittäjien toimintaedellytyksien luominen. Sekä palkitsijoiden että kylän edustajien puheissa korostui ylpeys ja inhimillisyys: kylä ei ole kylä ilman vapaaehtoisten määrätietoista yhteistyötä. Vanhassa Vääksyssä yhteistyötä tehdään vahvasti myös paikallisten yritysten, yhdistysten ja kunnan kanssa.

– Palkinto on tunnustus vanhan Vääksyn yhteisöllisestä kehittämisestä. Koko toiminta perustuu arvokkaan kulttuuriympäristön ja luonnon vaalimiseen. Se ei tarkoita ulkoilmamuseota vaan tavallista elämää, jossa huomioidaan arvokas ympäristö niin, että se säilyy myös tuleville sukupolville hyvinvoinnin ja elinvoiman lähteenä, kertoo Vanhan Vääksyn kehittämisyhdistyksen puheenjohtaja Sari Niemi.

Kehittämistä ei kuitenkaan ole syytä lopettaa palkintoon. – Tulevaisuuden muutoksista selviämiseen tarvitaan yhteisöllisyyttä ja kestävyyden huomiointia. Myös ymmärrys historiasta näyttää olevan merkityksellinen tulevaisuudesta selviämiselle, korostaa Niemi.

Iltapäivän juhlallisuudet kruunasi kesäinen puistokonsertti, kun lavan otti haltuun Miikka Kallio ja Mikael Saari. Piknikin kruunasi Päijät-Hämeen Kylien jäätelötarjoilu ja Viipurilaisen Kotileipomon tarjoamat maukkaat leivät.

– Oli hienoa nähdä, miten hyvin eri-ikäisiä ihmisiä tuli helteestä huolimatta nauttimaan musiikista viihtyisässä ympäristössä. Tapahtuma päätti hienosti Kanavan 150-vuotisjuhlaviikon, Niemi jatkaa. Vanhan Vääksyn Kyläjuhlan järjesti yhteistyössä Vanhan Vääksyn kehittämisyhdistys ja Päijät-Hämeen Kylät.

Lisätietoja:
Sari Niemi
Puheenjohtaja, Vanhan Vääksyn kehittämisyhdistys ry
info(at)vanhavaaksy.fi
www.vanhavaaksy.fi

Henna Pirkonen
Kyläaktivaattori, Päijät-Hämeen Kylät
044 712 4208
info(at)phkylat.fi
www.phkylat.fi