Kyläralli: KYLIEN ESITTELY 2020

ANTTILANMÄKI, Lahti

Anttilanmäki on Päijät-Hämeen Vuoden Kylä 2020, “kylä keskellä kaupunkia”.

Alueella on runsaasti 1910-1950 -luvuilla rakennettua puutaloasutusta, joka on rakentunut ilman asemakaavaa ja on siksi omaleimainen. Anttilanmäen pelasti purkamiselta aktiivinen yhteisö ja vuonna 2010 sai lainvoiman suojelukaava. Se on Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt -luettelossa.

Anttilanmäki on tunnettu yhteisöllisyydestään ja aktiivisesta asukastoiminnasta.

Anttilanmäki

HOLLOLAN KIRKONKYLÄ, Hollola

Hollola ja Hollolan kirkonkylä on toiminut emäpitäjänä jo 1200- luvulla.
Alueella sijaitsee useita historiallisia sekä näyttäviä matkakohteita päiväretken määränpääksi vaikka koko perheen kesken.
Hollolan kirkonkylällä toimii useita yhdistyksiä ja pienyrittäjiä joiden toimesta pääsee nauttimaan taidetta, historiaa, perinteitä, käsitöitä sekä elämyksiä.

VINKKILISTA
Käyntikohteet, nähtävyydet ja tapahtumat:
Hollolan keskiaikainen kirkko, Rantatie 917, Hollola
Hollolan talomuseo, Rälssintie 6, Hollola kk
Keskiaikatapahtuma (joka toinen vuosi)

Hollolan kotiseutuyhdistys ry

LUHTIKYLÄ, Orimattila

Luhtikylä on Orimattilan kylä. Luhtikylässä toimii aktiivinen kyläseura, Luhtikylän Nuorela ry. Yhdistyksen omistama ja ylläpitämä talo Nuorela on yli satavuotias tunnelmallinen talo. Loistava paikka pitää juhlia. Luhtikylän Nuorela järjestää erilaisia tapahtumia kaikille mm. Keikkailtoja ja koko perheen tapahtumia.

Tervetuloa Luhtikylään : )

Luhtikylä

PADASJOEN KIRKONKYLÄ, Padasjoki

Padasjoella on 8 toimivaa kylää ja aktiivista kyläyhdistystä. Puolet padasjokelaisista asuu kunnan keskustaajamassa eli Padasjoen kirkonkylällä, josta löytyy peruspalvelut sekä yllättävän monipuoliset liikuntamahdollisuudet aina uimahallia ja frisbeegolfrataa myöten. Frisbeegolfradan talkoili kirkonkylän kyläyhdistys ja talkoita yhteiseksi hyväksi on tehty paljon muitakin, esimerkiksi rakennettiin koirapuisto ja raivattiin Kirkkolammin suositun lenkin polkuosuus.

Padasjoen kirkonkylä

PAIMELA, Hollola

Paimelan kylä on Vesikansan puolella Hollolassa. Paimelassa on vähän yli satavuotinen kyläkoulu mikä sijaitsee Vesijärven rannalla, mistä löytyy myös kota ja sauna mitä saa kuntalaiset vuokrata.
Koulu on koko Paimelan kylän sydän.

Paimela

Elmerin kioski, VIRMAILA, Padasjoki
– sekatavaraa, kahvia.

Kioskia pitää Elmeri (10v,) Päijät-Hämeen Avoimet kylät päivänä, 110 vuoden kauppaperinteitä kunnioittaen kaupan perustajan isoisänisänisänsä Kustaa Virtasen jalanjäljissä Virmailansaaressa Padasjoella. Kioskia on pidetty Avoimet kylät- päivänä jo vuodesta 2016 lähtien, myös muutaman muun kerran kesässä avaamme kioskin. Kiskalla on myynnissä sekatavaraa, kahvia, munkkeja ja usein hodareita. Kiska toimii kesäisin kyläläisten tapaamispaikkana.

Elmerin kioski

KURHILA-HILLILÄ, Asikkala

Suomen parhaaksi valittu kylänraitti, valtakunnallisesti arvokkaat maisemat ja Aurinko-Ilves vaellusreitti sekä kyläpolut mobiilisovelluksessa ovat meidän arkeamme. Länsi-Asikkalan koulu on turvallinen kyläkoulumme. Se ja Nuorisoseurantalo toimivat aktiivisen kyläyhteisömme kokouspaikkoina.

Täällä on tilaa elää ja asua. Meitä on reilut 400 kyläläistä, kaikenikäisiä. Viljelijät huolehtivat maisemasta kasvattaen lähiruokaa, perunoita, juureksia ja marjoja. Paikalliset yrittäjät palvelevat talon rakentamisessa, huoltotoimissa kuin hyvinvoinnissakin.

Kurhila-Hillilä on Päijät-Hämeen Vuoden Kylä 2000.

Kurhila-Hillilä

MUSTJÄRVI, Asikkala

Aja etelästä Vesivehmaan jenkkapirtiltä tai pohjoisesta Vääksyn suunnalta Kopsuontielle. Kun saavut Kalkkisten kylään, olet jo ohittanut Mustjärven, Vuoden kylän vuosimallia 2015. Mustjärvi on useasta kylästä koostuva kyläkokonaisuus, jonka alue on aikanaan määräytynyt Mustjärven koulupiirin rajojen mukaan. Kylän keskuksena toimii kylätalo Riuttala.

Mustjärvi

PADASJOKI-SEURA, Padasjoki

Padasjoki-seura ylläpitää kotiseutumuseota Padasjoen kirkonkylässä. Museo on avoinna tilauksesta ja seuran omien tapahtumien yhteydessä. Se sijaitsee Saksalan kartanon maalla ja rakennettiin alunperin pitäjänmakasiiniksi eli lainajyvästöksi vuonna 1850. Esineistöä on kerätty 1950-luvulta lähtien eripuolilta pitäjää muun muassa Topias Kilven ansiosta. Museo tunnetaan nimillä Padasjoen kotiseutumuseo ja makasiinimuseo.

Museo avattiin vuonna 1956 maa-ja metsätalousnäyttelyyn. Museossa on ruuanvalmistukseen, käsitöihin, metsästykseen, kalastukseen, koulunkäyntiin, eläinten hoitoon ja maanviljelykseen liittyvää esineistöä. Ammateista on edustettuna räätäli, puuseppä, käsinkaavaaja (valuri) ja suutari.

PADASJOKI-SEURA

RUUHIJÄRJVI, Lahti

Ruuhijärvi

HEINÄMAA, Orimattila

Heinämaa on Orimattilan pohjoinen kylä Päijät-Hämeessä. Kylästä on matkaa Orimattilan keskustaan noin 10 km ja Lahteen noin 20 km.  Heinämaan kylä on Suomessa ja maailmallakin kuuluisa nyplätyistä pitseistä ja se on myös yksi Museoviraston määrittelemistä valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.

Heinämaa

KÄRKÖLÄ

Kärkölä on pieni kunta, joka sijaitsee Päijät-Hämeessä.  Sen kuntakeskus on Järvelä ja naapurikuntia ovat Hausjärvi, Hollola, Mäntsälä ja Orimattila. Asukkaita kunnassa on hieman yli 4000.

Kärkölän kunnanvaltuusto päätti 8.1.2018 hallintosäännön muutoksesta, jolla kunnan hallinnossa siirrytään pormestarimalliin. Kärkölän ensimmäiseksi pormestariksi valittiin Markku Koskinen (sit. Kärkölä-ryhmä).

Järvelän lisäksi Kärkölä jakautuu useisiin pikkukyliin, jotka ovat Nummenkulma, Hevonoja, Hongisto, Hähkäniemi, Iso-Sattiala, Karvala, Kirkonkylä, Lappila, Maavehmaa, Marttila, Uusikylä, Vähä-Sattiala. Näistä isoimpia Järvelän lisäksi ovat Marttila, Lappila ja Kirkonkylä.

Järvelässä on saatavana peruspalvelut, kuten kunnanvirasto, koulut, kirjasto, terveysasema, päiväkoti, vanhustentalo ja uimahalli. Yksityisiä palveluja ovat muun muassa päivittäistavarakauppa ja erikoisliikkeet, autokorjaamot, elokuvateatteri, baarit, pankki ja matkahuolto. Siellä toimii myös Järvelän Kyläyhdistys ry:n ylläpitämä Kylätupa Kylis.

Lahden palvelut ovat noin 30 km:n etäisyydellä Järvelästä. Radanvarsikuntana tunnetusta Kärkölästä kulkee junat Lahden ja Helsingin suuntaan noin tunnin välein.

Kirkonkylässä on muun muassa kirkko, sekä lounasravintola Tähkä. Lappilassa on seurantalo, työväentalo, baari ja kioski. Marttilassa on kokoontumispaikkana toimiva Marttilan Majakka. Lavanmäen alueella on työväentalo/tanssilava.

Kärkölä

NIINIKOSKI, Orimattila

Elinvoimainen Niinikoski sijaitsee Orimattilassa ja asukkaita on noin 500. Kauniin luonnon lisäksi kylä tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet tapahtumien järjestämiseen vuonna 1923 rakennetussa kylätalossa Kerholassa. Talo on remontoitu kauttaaltaan. Talo on kyläläisten yhteinen tila kulttuuri- ja vapaa-ajan harrastuksiin. Niinikosken kyläyhdistys järjestää siellä erilaisia tilaisuuksia kyläläisille ja muillekin ympäri vuoden. Kaikille avoimia tilaisuuksia ovat bingot ja UKK-kävely- ja sauvakävelytapahtuma.
Kerholaa vuokrataan pitopaikaksi esim. kokouksiin, perhejuhliin ja muihin tilaisuuksiin. Kerholan pihassa on vuokrattava grillikota.

Niinikoskella sijaitsee vuonna 1970 perustettu Urho Kekkosen arkisto, mikä on yksityinen valtionapuarkisto. Arkisto koostuu presidentti Urho Kekkosen luovuttamasta arkisto- ja kirjallisesta materiaalista sekä Kekkosen lähipiirin pienemmistä yksityiskokoelmista.

Niinikoskella on suosittu Kairessuo-Mieliäissuon 3,2 km:n mittainen luontopolku ja lintutorni. Polku rakennettiin v. 2007 osana EU -hanketta ja se kulkee pääosin Natura-alueella. Niinikosken kyläyhdistys järjestää kaksi kertaa vuodessa kaikille avoimen opastetun luontopolkukierroksen tarjoilujen kera.

Niinikoski

URAJÄRVI, Asikkala

Urajärvi on erityisesti tunnettu kahdesta asiasta: Urajärven kartanosta ja Natura-suojeluohjelmaan kuuluvasta kirkasvetisestä Urajärvestä.

Urajärvi sijaitsee Asikkalan kunnan itäosassa, Vesivehmaan ja Vierumäen kylien välissä, tien 313 varrella. Lahteen on matkaa n. 30 km, matka taittuu nopeasti moottoritietä pitkin. Asikkalan kuntakeskukseen Vääksyyn on matkaa n. 16 km ja naapurikunta Heinolan keskustaan n. 23 km.

Urajärvellä on noin 400 asukasta, n. 150 kotitaloutta. Kesäasukkaiden myötä asukasluku nousee ainakin 2000 ihmisellä.

Urajärvi