Kyläkalaasi 2020

Päijät-Hämeen Vuoden Kylä sai valtikkansa Kyläkalaasissa

Lauantaina 5.9.2020 juhlittiin Anttilanmäellä Kyläkalaasia. Päijät-Hämeen kylien ja korttelien juhlassa jaettiin Suomen Kylät ry:n kylätoiminnan hopeisia ansiomerkkejä kyläaktiiveille ja palkittiin maakunnan Vuoden Kylä Anttilanmäki.

Hopeiset ansiomerkit myönsi Päijät-Hämeen Kylät erityisen ansiokkaasta toiminnasta kylätoiminnan luottamus- tai toimihenkilötehtävissä. Ansiomerkit jaettiin seuraaville henkilöille:
Sinikka Ahola, Kasiniemi, Padasjoki
Kaisa Vuorivirta, Urajärvi, Asikkala
Anni Savolainen, Tiirismaa/Pyhäniemi, Hollola
Tapio Nieminen, Putkijärvi, Hartola
Erkki Rope, Anttilanmäki, Lahti
Teija Nuorteva, Onkiniemi, Sysmä

Päijät-Hämeen Kylät on palkinnut Vuoden Kylän jo vuodesta 1997 asti. Anttilanmäkin on ensimmäinen kaupunginosa, joka palkinnon on maakunnassamme voittanut.

Maakunnan Vuoden Kylää oli palkitsemassa Päijät-Hämeen Kylien edustuksen lisäksi viime vuoden Päijät-Hämeen Vuoden Kylän edustajat Pääsinniemi-Lauhjoelta Heinolasta. Maire Kalliokoski ja Ritva Laine ojensivat Päijät-Hämeen Vuoden Kylä -kiertopalkinnon ja toivat terveiset kylältä. Voitto oli heille tuonut monipuolista positiivista pöhinää ja näkyvyyttä kylälle.

Päijät-Hämeen liiton terveiset ja Vellamo -viirin luovutti aluekehityspäällikkö Juha Hertsi. Päijät-Hämeen Osuuspankin 1000€ stipendin luovutti Pankinjohtaja Ilona Iiskonmäki ja toimitusjohtaja Mika Kivimäki. Lahden kaupungin terveiset ja 1000€ stipendin toi valtuuston puheenjohtaja Hannu Rahkonen.

Juhlapuheen yhteydessä Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Markus Pirttijoki kertoi omista kokemuksistaan kylän kasvattina. Pirttijoen sanoista huokui ylpeyttä opeista, joita lapsena sai: kaikkea ei saanut valmiina ja piti käyttää sisukkuutta sekä luovuutta palveluiden vähyyden takia. Nämä opit ovat olleet Pirttijoelle tärkeitä koko elämää ajatellen.

Puheissa ja koko juhlan ilmapiirissä pääaiheena olivat ihmiset ja yhteisön tärkeys. Ilman ihmisiä ei ole kyliä tai kortteleita ja yhteisön voima antaa monenlaiseen toimintaan siivet. Tärkeää Anttilanmäen, kuin kaikkien muidenkin yhteisöjen toimivuuden kannalta on ottaa kaiken ikäiset ihmiset mukaan toimintaan.

Oman tervehdyksen Kyläkalaasiin toi Iitin edustaja ja valtakunnan virallinen kylähullu Seppo Lehtinen. Lehtinen on Vuolenkosken kylän aktiivi, jolta ei ideat ja into lopu. Hän on omalla toiminnallaan inspiroinut kylätoimijoita ympäri Suomea ja on positiivisella asenteellaan tartuttanut kylähulluutta moniin ihmisiin.

Päijät-Hämeen Vuoden Kylä 2021 tulee hakuun marraskuussa 2020. Hakemuksen voi jättää Päijät-Hämeen Kylille kaikki maakuntamme kylät ja korttelit, joissa toiminta on suunnitelmallista ja pitkäjänteistä, toiminta uutta luovaa sekä tulevaisuuteen suuntaavaa.