SOPIVAN VAPAAEHTOISDUUNIN LÖYTÄMINEN

Vapaaehtoisduuni on loistava tapa viettää vapaa-aikaa, hankkia uusia kavereita ja taitoja sekä kerätä kokemusta ansioluetteloon. Sopivia vapaaehtoisduuneja tarjoavat monenlaiset yhdistykset eli järjestöt, erilaiset vapaat ryhmittymät ja julkisetkin tahot. Vaihtoehtojen löytyminen on vaikeaa, sillä tarjonta on runsasta, mutta sopivien paikkojen löytäminen voi olla haastavaa. Toimintaan voi osallistua lyhyeksi aikaa tai pidemmäksi pätkäksi. Vapaaehtoistoiminnassa tärkeintä on hyvien asioiden tekeminen itselle ja ympäröivälle yhteiskunnalle. Asioita tehdään tekemisen merkityksen takia ja varsinainen työskentely on palkatonta.

Tässä käymme läpi perusteita soveltuvan vapaaehtoistyön löytymiseksi yhdistyksestä.

Mistä sopivan vapaaehtoisduunin löytää?

Itselle sopivan vapaaehtoistehtävän löytyminen vaatii kokeiluja. Mieti useampi kiinnostava tehtävä, joita haluaisit kokeilla! Valitse vähintään kolme kiinnostuksen kohdetta, jotta löydät vähintään yhden kokeiltavan tehtävän. Kiinnostuksen kohteet voivat muodostua tietystä työtehtävästä, alasta tai jostain muusta tekijästä. Voit arpoa kolme yhdistystä paikkakunnaltasi, jos et keksi muuten vaihtoehtoja. Kaikilla paikkakunnilla ei ole tarjolla kaikenlaisia vapaaehtoisduuneja, joten ole avoin erilaisille vaihtoehdoille.

Kiinnostuksen kohteiden löytymistä helpottaa, kun rajaat kiinnostukset kategorioihin. Voit käyttää yllä olevaa esimerkkiä kiinnostuksien jaotteluun. Jaa kiinnostukset sinulle tärkeisiin arvoihin, opittaviin taitoihin, sosiaalisiin kiinnostuksen kohteisiin ja muihin randomeihin kiinnostuksiin. Tämän tekemällä voi nähdä helposti kokonaisuuden omista kiinnostuksen kohteista.

Seuraavassa vaiheessa ideoit erilaisia tehtäviä aiemman pohjalta. Tässä vaiheessa olisi hyvä muotoutua muutamia konkreettisia tehtäviä, jotka kuulostavat kiinnostavilta. Kannattaa myös ottaa huomioon, että sopivaa vapaaehtoistyötä ei välttämättä voi keksiä, sillä kaikkia kiinnostavia tehtäviä ei voi tietää. Tämän takia kokeilu ja avoimuus erilaisiin tehtäviin on tärkeää.

Etsi Googlesta hakusanoilla omalta alueeltasi yhdistyksiä, joiden toimintaan liittyy sinua kiinnostavat tehtävät. Lisää kiinnostavia tehtäviä ja yhdistyksiä löydät toimeksi.fi -sivustolta, vapaaehtoistyo.fi-sivustolta sekä oman kuntasi verkkosivuilta yhdistykset-osiosta. Kannattaa muistaa, että usein yhdistyksessä tehtävä vapaaehtoistyö on hauskaa ja kiinnostavaa, mutta toiminnan markkinointi on usein kehnoa. Kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä ja kysyä mahdollisia vapaaehtoistehtäviä.

Voit ottaa mallia alla olevista hakusanoista, kun aloitat googlettamaan!
”paikkakunta yhdistys”
”melonta maakunta”
”vanhuksien auttaminen paikkakunta”
”koira järjestö paikkakunta”
”metsästys paikkakunta”

NÄIN OTAT YHTEYTTÄ ENSI KERRAN

Sopivan vapaaehtoistyön kokeileminen vaatii yhteydenoton. Ota yhteyttä kiinnostavaan paikkaan lähettämällä viesti tai soittamalla. Useat kiinnostavat paikat käyttävät heikosti erilaisia somekanavia ja yhteydenottolomakkeita, joten puhelin on paras vaihtoehto. Voit lähettää perinteisen tekstiviestin toiminnasta vastaavalle henkilölle. Yhdistyksissä hyviä henkilöitä ovat mm. puheenjohtaja, työntekijät ja muut hallituksen jäsenet. Väärälle henkilölle viestin lähettämistä ei kannata murehtia, sillä yleensä yhdistykset eivät ole nimenneet tiettyä henkilöä, joka vastaa uusien kiinnostuneiden mukaan ottamisesta.

Viestissä kannattaa kertoa kiinnostuksestasi toimintaa kohtaan. Voit kertoa, että haluat tulla kokeilemaan vapaaehtoistoimintaa yksin tai kaverin kanssa. Alla on esimerkkiviesti!

Toimintaa kannattaa kokeilla mahdollisimman pian kontaktoinnin jälkeen, jotta asia ei pääse unohtumaan. Muista kertoa yhteydenotossa kiinnostuksesi jotain tiettyä tehtävää kohden, jos jokin kiinnostaa sinua eritysen paljon. Monenlaisissa yhdistyksissä pääsee mm. markkinoimaan ja somettamaan, opastamaan muita, järjestämään tapahtumia ja tekemään montaa hauskaa asiaa. Suurin osa sopivaa vapaaehtoisduunia etsivistä ei kuitenkaan tiedä kiinnostavaa tehtävää, joten paras tapa on kokeilla ensin mahdollisimman montaa duunia.

Kokeilua ei kannata jättää vain yhteen kertaan, sillä silloin et pääse mukavuusalueelle. Uusien ihmisten tapaaminen, jatkuva uuden oppiminen ja uusi ympäristö vie helposti huomion varsinaisesti toiminnasta. Tämän takia kannattaa kokeilla useamman kerran ennen kuin päättää kokeilla seuraavaa vapaaehtoistyötä. Tietysti samaan aikaan voi olla useampiakin vapaaehtoistöitä kokeilussa, jos oma aikataulu antaa myöten.

Täältä löydät runsaasti erilaisia vapaaehtoisduuneja.

 

Laajin valikoima erilaisia yhdistyksiä koko Suomen alueella.

HEIMOHAUTOMO

c/o Päijänne Leader ry
Kustaankuja 2
17200 Vääksy

Joonas Karhinen
yhteisöaktivaattori
044 767 1314
joonas.karhinen(at)paijanne-leader.fi

Henna Pirkonen
kyläaktivaattori
044 712 4208
henna.pirkonen(at)paijanne-leader.fi