PÄÄTÖSSEMINAARI 17.11.18

Perinnemestari ja Valtakunnan Vuoden Kylä vierailulle Sysmän Tikkalaan

Tikkalan Nuorisoseurantalolla 17.11.18 on tarjolla monipuolinen seminaari. Päivän aikana oppii kaikkea vanhojen talojen remontoinnista sekä ylläpidosta kylätalojen historiaan ja kylien kehittämisestä kylätalojen talousasioihin. Päijänne-Leader ry:n maaseuturahaston tuella toteutetun Yhteiset tilat – yhteiset mahdollisuudet -hankkeen päätösseminaari on kaikille maksuton.

Kirjoistaan ja televisiosarjastaan tuttu Perinnemestari Hannu Rinne avaa seminaaripäivän.
Hannu kertoo muun muassa kylän yhteisen tilan, kuten seurantalojen historiasta. Hän pureutuu myös vanhojen talojen kunnostamiseen eli käy läpi vanhan talon hengittävää rakennetta ja vanhoja rakennusmateriaaleja. Aiheena on myös vanhojen rakennusten huoltotoimet eri vuodenaikoina.

Eskolan kylästä vieraana on Miia Tiilikainen Palveleva Yhteisö -hankkeesta, jota Eskolan Kyläyhdistys ry vetää. Eskolan vireä kylä sijaitsee Keski-Pohjanmaalla. Eskolan kylän tunnuksena on lause ”Elävästi eteenpäin” ja se on Suomen ensimmäinen kaksinkertainen Valtakunnallinen Vuoden Kylä (2001 ja 2017). Miia kertoo omassa osuudessaan eläviä esimerkkejä Eskolasta; millainen on Eskolan monialainen lähipalvelukeskus koulurakennuksessa ja millaista vapaa-ajantoimintaa heillä on kylätalolla.

Lisäksi päivän aikana kuullaan vinkkejä kylätalon taloushallintaan Päijänne-Leader ry:n taloussihteeriltä Virpi Kallioiselta.

Seminaaripäivän näyttämönä toimii Tikkalan Nuorisoseurantalo Sysmässä. Vanha suojeluskunta talo siirrettiin Sysmän kirkolta, nykyisen Hotelli Uotin paikalta Tikkalaan 1950-luvulla.  Vuosina 2015-2017 talossa on tehty mittavat remontit sekä ulkona, että sisällä Päijänne-Leader ry:n eli maaseuturahaston tuella.

Yhteiset tilat – yhteiset mahdollisuudet
Hankkeen avulla on kartoitettu kaikki Päijänne-Leader ry:n alueen yhteisöjen ylläpitämät talot ja tilat.  Alueeseen kuuluu Asikkala, Hartola, Heinola, Pertunmaa, Padasjoki ja Sysmä. Kaikista yhteisöllisistä taloista ja tiloista on kerätty perustiedot, jotka on koottu yhteiseen paperiseen esitteeseen ja nettisivuille www.paijanne-leader.fi/juhlatalot. Yhdistykset ja yhteisöt voivat käyttää esitettä ja nettisivuja talojen ja tilojen markkinointimateriaalina. Osalle taloista on toteutettu hankkeen avulla keittiö-, remontti- ja pihasuunnitelmia.

Koulutuksia on hankkeen puitteissa pidetty muun muassa yhteistyössä toisten toimijoiden kanssa. Koulutusaiheina on ollut esimerkiksi perinnerakentaminen, tekijänoikeudet ja tarinoiden hyödyntäminen markkinoinnissa. Keväällä 2017 toteutettiin opintomatka, joka suuntautui Pohjois-Viroon. Opintomatkalla tutustuttiin paikallisiin kylätaloihin ja yhdellä kylällä osallistuttiin halkotalkoisiin.

Tikkalan Nuorisoseurantalolla 17.11.18 pidettävä hankkeen päätösseminaari on avoin kaikille aiheista kiinnostuneille. Päivän aikana tarjolla on maksuton lounas ja kakkukahvit.

Lisätietoa:
Henna Pirkonen
Projektisihteeri
Päijänne-Leader ry
044 712 4208
henna.pirkonen(at)paijanne-leader.fi
www.paijanne-leader.fi/juhlatalot

Hankkeen päätösseminaarissa 17.11.18 aiheena oli vanhojen kiinteistöjen kunnostaminen,
kylien yhteisölliset tilat, kylät palvelukeskuksina ja kylätalon taloudenhallinta.

1. ”Jotta se kestäisi seuraavatkin sata vuotta”
Hannu Rinne/PERINNEMESTARI
Koko kylän yhteinen talo: saman katon alla yli sadan vuoden ajan
– Vanhan seuratalon kunnostaminen: hengittävä rakenne ja vanhat rakennusmateriaalit
– Vuodenkierto: huoltotoimet eri vuodenaikoina ja kylmilleen jäävä rakennus
www.kiviniemenkartano.fi/knk-pm.php
http://perinnemestari.fi/

2. Vinkkejä kylätalon taloushallintaan
Virpi Kallioinen/Päijänne-Leader ry

3. Kylän lähipalvelukeskus
Miia Tiilikainen/Palveleva Yhteisö -hanke/Eskolan Kyläyhdistys ry
KYLIEN PALVELUT, esimerkkikylä Eskola:
– monialainen lähipalvelukeskus koulurakennuksessa
– vapaa-ajantoimintaa kylätalolla
www.eskolankyla.fi/

4. Tikkalan talossa
Tikkalan Nuorisoseurantalo
– Tietoa talosta ja vasta valmistuneesta remontista
www.facebook.com/tikkalannuorisoseura/

Yhteiset tilat – yhteiset mahdollisuudet -hankkeen päätösseminaari
AIKA: 17.11.2018 klo 10 – 15
PAIKKA: Tikkalan Nuorisoseurantalo, Tikkalantie 21, 19700 Sysmä

Tapahtuma oli avoin ja maksuton kaikille.