Sisältö:

 

Löydä meidät Facebookista

Enni Idin Maailma

Enni Idin Taitelijakoti ja piharakennuksen kahvila ovat auki sunnuntaisin 4.6.-13.8.2017 klo 12-15. Osoite Kellosalmentie 579, Padasjoki.

Lisäksi Avoimet Kylät -tapahtuman yhteydessä lauantaina 10.6.2017 klo 12 - 16.

Ennillä on omat fb-sivut: Enni Idin Taiteilijakoti käy tykkäämässä niin saat aina tuoreet päivitykset.

Sahtipäivä Ennillä 16.7.2017 klo 12-15.

Ennin esittely englanniksi

Tietoisku Ennistä:

Enni Id karkasi maailmalle
Enni Vilhelmiina Id syntyi Padasjoella Saksalan kartanon vuokratilalla 30.1.1904. Hänen äitinsä Martta Nieminen ei ollut naimisissa Ennin isän kanssa. Äiti avioitui myöhemmin, ja Enni sai viisi sisarpuolta ja kaksi velipuolta.
Enni karkasi kaksikymmenvuotiaana Helsinkiin ja teki töitä tätinsä ompeluliikkeessä. Hän oli käynyt myös karjanhoitokoulun.
Enni avioitui 1929 Kaarlo Hiekkarinteen kanssa. Tästä avioliitosta Enni jäi leskeksi 1936.
Padasjoelle palattuaan hän avioitui muurari Edvard Idin kanssa 1939.
Edvard Id kuoli 1966. Toisen kerran leskeksi jäätyään, 62-vuotiaana, Enni antautui maalaamiselleen. Enni oli lapseton.
Enni Id osallistui 1973 naivistien kesänäyttelyyn Helsingin Taidehallissa.
Vuonna 1974 hänet valittiin yhdentoista muun suomalaisen naivistin kanssa Tanskan Aalborgissa järjestettyyn pohjoismaiseen naivistien näyttelyyn.
Yksityisnäyttelyitä hänellä oli Brahen Galleriassa Turussa 1973 ja Taidepisteessä Helsingissä 1975.
Padasjoen taiteen kesäkatselmuksissa hän oli mukana – Ars Arrakoski –näyttelyissäkin 1980-luvulle saakka.
Enni Id kuoli keuhkokuumeeseen 4.4.1992 Padasjoelle.
Idin töitä on muun muassa Oulun taidemuseossa naivistisen taiteen kokoelmassa, jonka Heinäsen Taidesäätiö on museolle lahjoittanut.
 

ENNI IDIN TAIDEKAHVILASSA oli lasten kuvataidepaja 10.8.2014
Työpajaa veti kuvataiteilija (AMK) Mira Heija.


Padasjoen Sanomat kirjoitti näin:

 

Kahvilan avajaiset olivat 14.6. klo 12 – 18

 


Kahvila oli 3.6. vielä hieman kesken, ainakin loppusiivous puuttui, mutta avajaisissa ihan ok. Sen lupaamme.

Päivän ohjelma:
Artenomi Sirkku Manninen kertoo Ennin maailmaan liittyvästä lopputyöstään ”Taide kurkistaa korteista” klo 13:30. Yleisöllä on mahdollisuus osallistua tähän Sirkun kehittämään Enni Id -aiheiseen peliin klo 14 – 17 välisenä aikana.
Kahviossa pyörii tietokoneella nonstoppina Maire Heijan koostama esitys Ennin maailmaa ja kyläyhdistyksen muitakin toimia esittelevä diaesitys.
Arpajaiset
Iltapäivällä noin klo 16 bussillinen Padasjoen kiertäjiä saapuu paikalle. Kellosalmen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Jouko Skinnari puhuu taiteen ja kylän yhteisten hankkeiden merkityksestä asukkaiden hyvinvoinnille.


Sirkku Manninen pohtii opinnäytetyöstä tekemässään raportissa työn hyödynnettävyyttä ja jatkokehittelyä:
”Opinnäytetyö antoi esimerkin taiteilijalähtöisen tuotteen suunnittelusta, jota kuka tahansa asiasta kiinnostunut voi hyödyntää. Ennen kaikkea toivon tutkimukseni antaneen eväitä opinnäytetyöni yhteistyökumppanille, Kellosalmi- Seitniemi-Virmailan kyläyhdistykselle, joka on tehnyt vuosia talkootöitä saadakseen säilytettyä Enni Idin mökin myös seuraavien sukupolvien ihmeteltäväksi ja ihailtavaksi. Toivon, että myös kuntatasolla päättäjät huomaisivat maaseudun kulttuuripalvelujen vahvistamisen tärkeyden ja maaseudun kulttuuriosaamisen hyödyntämisen. Enni Idin mökin kaltaisten kulttuuriympäristöjen säilyttäminen, kehittäminen ja hyödyntäminen mm. matkailussa tuo mukanaan tunnettavuutta ja elinvoimaisuuden vahvistumista koko alueelle.
Opinnäytetyötä voi myös hyödyntää peleihin ja pelaamiseen liittyvien aiheiden työstämisessä. Taide- ja taiteilijalähtöisille korttipeleille on varmasti kysyntää ajatellen esimerkiksi kasvatus- ja opetussektoria. Kyseisten korttipelien pelaaminen mm. koulun kuvaamataidon tunnilla auttaisi tiedon yhdistämisessä ja sen mieleen painamisessa.Itse pelaaminen olisi myös vuorovaikutuksellinen ja yhteisöllisyyttä luova tilanne.
Opinnäytetyön jatkokehitysehdotukset
Tärkeitä ja mielenkiintoisia aiheita Enni Idin osalta ovat esimerkiksi häneen liittyvän henkilökuvauksen tekeminen, muistojen ja tarinoiden taltioiminen sekä tauluihin liittyvien tarinoiden kerääminen ja dokumentointi. Vielä on henkilöitä, jotka muistavat kyseisen taiteilijan ja joilla on kerrottavana häneen liittyviä muistoja ja tarinoita. Enni Idiin liittyvät tarinat voisivat olla keino luoda entistä kokonaisvaltaisempi matkailuelämys. Tarinat auttaisivat matkailijaa hahmottamaan sekä Enni Idin että hänen mökkinsä elämää. Antoisaa olisi tuoda esiin Idistä tehdyt tv- ja radiotaltioinnit. Kyseisten ohjelmien muokkaaminen katsottavaan ja kuunneltavaan muotoon voisi tuottaa uudenlaista näkökulmaa kyseiseen taiteilijaan ja sitä kautta synnyttää myös uusia oivalluksia Enni Id -kokonaisuuden kehittämisessä.”

Kaunis pikkula Ennin pihassa

Nyt ei hätä tule käteen. Ennin mökille saatiin kompostoiva huussi.

Korttipeli

Hämeen ammattikorkeakoulusta ohjaustoiminnan koulutusohjelmasta artenomiksi valmistuva Sirkku Manninen on tehnyt opinnäytetyönsä Enni Idistä: Taide kurkistaa korteista- Taiteilijalähtöisen korttipelisarjan suunnitteluprosessin kuvaus.

Sirkku on ottanut huomioon kyläyhdistyksemme tavoitteet Enni Idin mökin suhteen, mm Ennin taiteen tuotteistamisen. Hän on saanut valmiiksi korttipelisarjan prototyypin.

Pelin suunnittelussa ja testaamisessa on ollut mukana paitsi padasjokelaisia myös ihmisiä Kuopion seudulta, josta Sirkku Manninen on kotoisin.
Peli koostuu 40:stä kaksoiskortista. Aiheena ovat tietysti kissat pääosin, mutta vahvana ovat myös esillä historia ja vanhat työtavat. Peli tuo esiin Ennin maailman vahvasti ja käsittää n.kahdeksan vaihtoehtoa pelaamiseen. Peliä on testattu eri ikäisillä (8-96 vuotiailla).
 

Kahvion rakentaminen

Ennin mökin piharakennus on saanut syksyn 2013 aikana tukevan lankkulattian. Siihen avataan 14.6. 2014 kahvila, johon tarvitaan Ennin maailmaan sopivia vanhoja pöytiä ja tuoleja. Tarkista varastot ja lahjoita käytöstä poistetut kalusteet Ennin hyvään huomaan. Ne saavat pinnalleen uuden, iloisen ja kirjavan ilmeen. Kahvilan ja mökin aukioloajat ilmoitetaan kevään kuluessa.Lisää kuvia kuvagalleriassa.

Alla olevasta kuvasta näet kahvilaksi muuntuvan piharakennuksen tilanteen lattian teon jälkeen.

Ennin mökin piharakennukseen avataan ensi kesänä kahvila, johon tarvitaan Ennin maailmaan sopivia vanhoja pöytiä ja tuoleja. Tarkista varastot ja lahjoita käytöstä poistetut kalusteet Ennin hyvään huomaan. Ne saavat pinnalleen uuden, iloisen ja kirjavan ilmeen.

Talkoot Ennin mökillä jatkuivat

Lauantaina 3.5. klo 12 .

 

Etsintäkuulutus

Kerro Pirjo Rinteelle p. 040 5953445 tai muille hallituksen jäsenille, jos olet nähnyt edes vilauksen Ennin rakkaasta keinutuolista.
Kahvilan avajaiset  14.6. klo 12:00.

Kahvila ja mökki ovat ensi kertaa auki tänä kesänä lauantaina 14.6. klo 12 - 17. Jatkon aukioloajat ilmoitetaan Kelossin luona olevalla ilmoitustaululla ja sähköisillä tiedotuskanavilla myöhemmin.

 

Talkootoiminta 2013

Ennin mökillä järjestettiin muutamia talkoita kevään ja kesän aikana. Kylän yhteistä uimapaikkaa kunnostettiin keväällä 2013. Kunnostustyöt jatkuvat 2014 resurssien mukaan.


 

Päijät-Hämeen kylät ry.
Päijännetalo, Meijeritie 1
17200 Vääksy
Puh. 040 7010 633