Sisältö:

 

Löydä meidät Facebookista

 

Blogit

Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2014:
Joulukuu
Maaliskuu


 Viisi viimeisintä merkintää:

13.12.2014
JOULU SAAPUU PÄIJÄNTEELLE.

JOULU SAAPUU
PÄIJÄNTEELLE.

Euroopan suurimpiin kuuluvan Päijänteenkin rannalle on kantautunut maailman murheita.Päättynyt vuosi on ollut sotia täynnä. Aseteollisuudella menee hyvin. Rauhantekijät ovat epäonnistuneet muuallakin kuin Ukrainassa, Syyriassa,
Afganistanissa tai Irakissa. Euroopassa Ukrainan kysymys heijastelee kaikkeen mm. Venäjä-pakotteiden seurauksena. Venäjän rajanaapurina ja EU:n jäsenenä Suomi on joutunut vakavien haasteiden eteen. Suomen edun ajajina Tasavallan presidentti, ulkoministeri ja muu hallitus sekä eduskunta ovat keskeisessä roolissa.

Työttömyys on suuri kansallinen ongelmamme. Töitä on vaikka kuinka, mutta me tarvitsemme lisää työnantajia, olkoot suuria tai pieniä. Hienosti sanottuna työllisyysastetta on saatava nostettua Suomessa. Työvoimasta on suurempi osa saatava töihin. Parempi työllisyys tuo lisää ostovoimaa, lisää verotuloja valtiolle ja kunnille sekä rahoittaa työeläkkeitä ja muuta sosiaaliturvaa. Parempi työllisyys on rahoitusta myös koulutukselle, tieteelle, infran rakentamiselle, asuntotuotantoon, kulttuurille ja liikunnalle. Meidän on saatava Suomi käyntiin.

Juhannuskokko ja laivaristeilyjä


Täällä Päijänteen rannalla voimme muistella kesää ja kulunutta vuotta. Kaikenlaista on tapahtunut. Kellosalmi-Seitniemi-Virmaila-kyläyhdistyksellä on ollut vilkas työvuosi takanaan. Lämmin kiitos kaikille teille, jotka olette aktiivisella toiminnallanne mahdollistaneet laivaristeilyjä Elbattarella, Juhannuskokon, Kesäjuhlat, Kekrijuhlat, kalakilpailut sekä Enni Idin mökin menestyksekkäät toiminnot. Yhdistyksen kotisivut, Facebook-sivut ja tiedotustoiminta ovat olleet vaativa tehtävä. Lämpimät kiitokset myös teille kaikille tilaisuuksiimme osallistuneille.

Joulu saapuu Päijänteelle. Voimme nyt rauhoittua Joulun viettoon ja odottaa jännityksellä tulevaa vuotta.

Iloista Joulua. Onnellista Uutta Vuotta 2015.

Jouko Skinnari

Kellosalmi-Seitniemi-Virmaila-kyläyhdistyksen puheenjohtaja

7.3.2014
Kellosalmen historiaa

Otteita kirjasta Kuvia Kellosalmelta (1985), kirjoittanut Jorma Kallioinen.

Kellosalmen historiaa ja nykypäivää

Kellosalmen asutushistoria alkaa muinaislöytöjen perusteella jo kivikaudelta. Hämäläisten ja karjalaisten heimosodat myöhemällä rautakaudella 1200 - 1300-luvulla synnyttivät linnoituksia vaikeakulkuisille saarille ja kallioille, joita oli helppo puolustaa. Näihin linnoituksiin kansa sitten hädän tullen pakeni. Yksi tällainen muinaislinna on Varpusenlinnan saari, jossa vieläkin on nähtävissä joitakin kivirakennelmia.

Torpparikausi alkoi Kellosalmellakin 1600-luvulla. Ja vielä vuonna 1920 Kellosalmella oli 15 torpparia eli vuokraviljelijää. Maanvuokralakien nojalla nämä kaikki 15 tilaa itsenäistyivät 1940-luvulle mennessä.

Kellosalmella on ollut myös teollisuutta. Kapteeni Klaus Johan Uggla perusti 1828 verkatehtaan Kellosalmen ratsutilalle. Tehdas valmisti sarkaa vuoteen 1837 saakka. ratsutilan maalle perustetiin myös tervaa, tärpättiä, puuetikkaa ja puuhiiltä valmistava tehdas 1863. Tehdas lopetti toimintansa tervan kysynnän vähentyessä.

Varsinaisen nousun Kellosalmi koki sotien jälkeen vuonna 1945, jolloin piti asuttaa siirtoväki. Kellosalmelle perustettiin 9 pika-asutustilaa. 1950-luvulla asukasluku oli 214 ja karjatalouksia oli 25. Silloin oli työtä ja toimintaa. Jo 1960-luvun lopulla alkoi alamäki. Pikkutilat kävivät kannattamattomiksi ja väki alkoi muuttaa keskustaajamaan tai kaupunkiin. Väestökato on ollut nopeaa, vuonna 1972 asukasmäärä oli 129 ja vuonna 1985 vakinaisia asukkaita oli enää 90 ja karjatiloja oli jäljellä neljä.

Kellosalmesta on muodostunut luonnonkauneutensa ansiosta kesäasukkaiden kylä. Vuonna 1985 Kellosalmella oli 211 kesäasuntona käytettävää rakennusta.

Tarinan mukaan Kellosalmeen on upotettu Sysmän tai Kuhmoisten kirkon kellot. Kirkkoherra ja suntio olivat siirtämässä kelloja turvaan isovihan aikoihin. Kellosalmessa he sitten upottivat ne järven pohjaan. Tarina kertoo, että kätkijät hävisivät ja kellot jäivät salmeen ikuisiksi ajoiksi.

7.3.2014
TERVETULOA PÄIJÄNTEEN HUVIPUISTOON

Kellosalmi – Seitniemi – Virmaila kyläyhdistys toimii keskellä kauneinta Päijännettä. Padasjoki on yksi maakunnan mökkirikkaimpia kuntia ja myös meillä on paljon vapaa-ajan asukkaita. Aktiiviset vakituiset asukkaat ovat toiminnan ydin. Heidän kokemus ja näkemys kylien kehittämiseksi on välttämätöntä. Itse olen ollut vapaa-ajan asukkaana vanhempieni kanssa jo vuodesta 1985 eli 11-vuotiaasta saakka. Siitä lähtien olen viettänyt kesät Virmailassa. Kyläyhdistyksemme toiminnassa on allekirjoittaneen lisäksi mukana myös muita vapaa-ajan asukkaita.

Matkailu on Padasjoella tärkeä elinkeino. Kyläyhdistyksemme toiminta-alue tunnetaan hyvin veneilijöiden keskuudessa. Padasjoen satamasta on lyhyt matka Kellosalmen siltapuistoon, jonne on kesällä 2011 rakennettu uusi Kahvila-Ravintola Kelossi. Kaikki Päijänteellä liikkuneet tuntevat Kelveneen kansallispuiston, mutta myös Virmailan saaressa on suurelle yleisölle varsin tuntematon kansallispuistoalue. Luonnon omia uimarantoja, melontaa, kalastusta ja puhdasta luontoa – sitä on kaikille tarjolla. Helpoin vaihtoehto tutustua Virmailaan ja Kellosalmeen on Elbatar laivan risteily Padasjoen satamasta. Lisäksi Padasjoella Kellosalmen tiellä sijaitseva Enni Idin talo on yhdistyksemme kehittämisen kohde. Tunnettu naivistitaiteilija Enni Id oli vaikuttava kulttuuripersoona myös kansallisesti ja hänen kotitalonsa kunnostun on meillä ollut työn alla.

Kyläyhdistyksemme päätapahtuma on ollut joka kesänä järjestetty kesäjuhla. Samassa yhteydessä on pidetty myös yhdistyksemme vuosikokous. Viime kesinä juhla on järjestetty Kellosalmen Siltapuistossa. Entisen Kellosalmen lossin viereen rakentunut alue on myös ravintola Kelossin koti. Ensi kesänä juhla saatetaan järjestää entisellä MTK:n majalla Kellosalmella.

Tänä kesänä saamme nauttia Ravintola Kelossista jo toukokuussa. Toivotamme kaikki tervetulleeksi Kellosalmelle, Seitniemeen ja Virmailaan tutustumaan Päijänteen luonnon omaan huvipuistoon, jonne ei ole pääsymaksua.

Ville Skinnari
puheenjohtaja (2011 - 2013)

7.3.2014
TERVETULOA KESÄ!

Kellosalmen silta odottaa yli kulkevia autoja ja ihmisiä. Kelossi uinuu ilman asiakkaita. Kelossi odottaa kevättä ja kesää. Ja tuleehan se - kesä meille kaikille.

Kellosalmi-Seitniemi-Virmailan Kyläyhdistys on alueen asukkaiden etujärjestö. Vakinaisilla ja kesäasukkailla on paljon yhteisiä tarpeita kyliemme kehittämiseksi. Liikenne ja palvelut, jätehuolto, ympäristöasiat sekä eri tapahtumat tuovat viihtyvyyttä ja yhteisöllisyyttä.

Ravintola Kelossin ohella nähtävyyksiä on Enni Idin (1904-1992) mökki. Kyläyhdistyksen omistuksessa olevalla mökillä on ollut kävijöitä ilahduttavan paljon. Olemme päättäneet panostaa Ennin mökin palveluihin ensi kesänä entistä enemmän. Enni aloitti maalaamisen muurarina toimineen Eetu-miehensä kuoltua. Ennin töitä oli ensi kertaa esillä 1973 Helsingin taidehallissa naivistisen taiteen näyttelyssä.

Me kesäasukkaatkin olemme panostaneet Padasjoelle paljon. Kaikkea ei onneksi voi mitata rahassa. Saamme Padasjoelta, Päijänteeltä ja teiltä vakituisilta asukkailta paljon. Padasjoki sekä Kellosalmi-Seitniemi-Virmaila ovat meille kuin toinen koti. Yhteistyötä voisi olla enemmänkin. Tavallinen arkielämä on kesäaikaan mutta myös syksyllä ja talvella virkistävää kaikin puolin.

Kyläyhdistyksen hallitus kokoontuu silloin tällöin vuoden aikana. Hallituksen jäsenet ovat todella ahkeria, osaavia ja aikaansaavia. Heidän työmääränsä on suuri. Kiitän teitä kaikkia. Samalla kiitän kyliemme asukkaita yhteistyöstä kuluneen vuoden aikana.

Odotamme jännityksellä kevättä ja kesää.

Onnea vuodelle 2014

Jouko Skinnari

Kellosalmi-Seitniemi-Virmailan kyläyhdistyksen puheenjohtaja (2013 -)

Päijät-Hämeen kylät ry.
Päijännetalo, Meijeritie 1
17200 Vääksy
Puh. 040 7010 633